Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : npenintas@gmail.com

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ήρθε το Θεσσαλικό!!!


Από καιρό υπήρχε η ιδέα να μετουσιωθεί σε κείμενο μία παιδική ανάμνηση... Κείμενο που να συνοδεύεται και από το σχετικό υποστηρικτικό υλικό: φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο που θα ισχυροποιούσε τις μνήμες και θα τις ξαναζωντάνευε... Υπόθεση δύσκολη, όπως αποδείχτηκε για αρκετά χρόνια, αφού κανείς δεν κρατούσε τίποτα χειροπιαστό, ούτε φωτογραφίες, ούτε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ούτε άλλο τι σχετικό... Μόνο μια ανάμνηση... 

    Παρ' όλα αυτά το γεγονός της έλευσης του Θεσσαλικού Θεάτρου στη Μελίβοια και η παράσταση που έδωσε στο χωριό μας τάραξε, έστω στιγμιαία, τα λιμνάζοντα ύδατα στα πολιτιστικά πράγματα και την ψυγαγωγία, που τότε εξαντλούνταν στην τηλεόραση, στον πλανόδιο κινηματογράφο (ο "Παράξενος"), στα σφαιριστήρια ("μπαλάκια" και "πάκμαν"), στο καφενείο, στα πανηγύρια και τους γάμους...
Αφίσα με διαφήμιση παράστασης σε πλάτανο χωριού.
    Αναφερόμαστε σε εποχές πριν ακόμα στο χωριό μας δημιουργηθεί ο Πολιτιστικός  Σύλλογος που για όσο έζησε σφράγισε ανεξίτηλα τα πολιτιστικά του χωριού, πριν ακόμα ιδρυθεί η δανειστική βιβλιοθήκη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου της μαθητιώσσας νεολαίας κι όχι μόνο, πριν αρχίσει η πιο μαζική στροφή νέων προς την ανώτερη και ανώτατη παιδεία και πριν αρχίσει η μαζική εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα, όπου κανείς μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση και σε άλλα πολιτιστικά "αγαθά".
Η Άννα Βαγενά.
    Στην προσπάθειά μας να ξαναθυμηθούμε την πρώτη παράσταση επαγγελματικού θιάσου στο χωριό μας, πολύτιμος αρωγός στάθηκε η κυρία Άννα Βαγενά και το βιβλίο της "Το Θεσσαλικό μου Θέατρο", στο οποίο καταγράφεται όλη η ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου από τη γέννησή του μέχρι και τη μετουσίωσή του σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., απανθισμένη με πλούσιο και σπανιότατο υλικό. Δεν ξέρουμε αν για τέτοιους ανθρώπους που ταξίδεψαν τις παιδικές μας νύχτες και συντροφεύουν τα παιδικά μας όνειρα το "Ευχαριστώ" είναι αρκετό. Προσωπικά πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιοι στο τέλος γίνονται Άγιοι σαν τον Βέγγο, την Καρέζη, το Χατζηχρήστο και τόσους άλλους!
Έτσι γίνονταν η μεταφορά του Θιάσου, των σκηνικών και των υπόλοιπων χρειωδών εκείνα τα χρόνια...
    Είμαστε, λοιπόν, στα 1976. Καλοκαίρι... Ιούλιος. Κατά τα συνηθισμένα οι πιο πολλοί που διαθέτουν παραθεριστική κατοικία και κάποια δωμάτια για ενοικίαση, έχουν από καιρό μετακομίσει στα παράλια, έχοντας φορτώσει στην καρότσα του αγροτικού τα απαραίτητα: κρεβάτια, ψυγείο, καρέκλες, τηλεόραση, ρούχα, σκεύη... Στο χωριό έχουν μείνει οι πιο λίγοι... Τους δρόμους, χωμάτινους τότε, διασχίζει το "Φιατάκι" του Θεσσαλικού με τη ντουντούκα να διαλαλεί: "Το Θεσσαλικό θα παίξει απόψε θέατρο στην αυλή του Σχολείου. Να 'ρθείτε όλοι να το δείτε!".
Το αυτοκινητάκι, μάρκας ΦΙΑΤ, του Θεσσαλικού με τη ντουντούκα καλεί το κοινό στην παράσταση.

    Η παράσταση δόθηκε στις 28 Ιουλίου 1976, μπροστά σε ένα κατενθουσιασμένο κοινό, απ' ότι μπορεί κάποιος να συμπεράνει διαβάζοντας τις σημειώσεις που τηρούσαν ευλαβικά οι τεχνικοί του Θεσσαλικού, σε σχετικές καρτέλες, όπως αυτή που ακολουθεί. Κατέγραφαν με λεπτομέρειες την ημερομηνία της παράστασης, τον αριθμό των θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση, τις καιρικές συνθήκες, σχόλια για το κοινό, τη συμπεριφορά του και την αντιμετώπιση του όλου εγχειρήματος, την απήχηση του έργου στο κοινό, αλλά και ένα πλήθος από άλλες λεπτομέρειες που αφορούσαν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο θίασος, περιγραφές για το κάθε χωριό κι ένα σωρό άλλα...
Τα στατιστικά της παράστασης στη Μελίβοια, στις 28 Ιουλίου 1976.

    Για τη Μελίβοια χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τη βραδινή παράσταση, στην οποία ανέβηκε το έργο  "Η τύχη της Μαρούλας" παρακολούθησαν 222 θεατές, ανάμεσα στους οποίους 65 ήταν φοιτητές και οι υπόλοιποι 157 ανήκαν στη γενική σειρά. Η φυσική ομορφιά του χωριού μάλλον εντυπωσίασε τους ανθρώπους του θιάσου και τους έκανε να γράψουν σχετικά: "Αν έκανε κανείς μια βόλτα, σ' αυτό το ωραίο και γραφικό χωριό, οπωσδήποτε θα έλεγε ότι αξίζει πολλά...".
 
Τα σχόλια για την παράσταση στη Μελίβοια, όπως καταγράφηκαν τότε, από τους ανθρώπους του Θ.Θ.
    Η διαδρομή προς αυτό, όμως, όπως και η μεταφορά των σκηνικών θα πρέπει να τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα, αφού παρατηρούν: "Αν όμως τον ρωτούσαν, αν ήθελε να διωργανώση μια παράσταση ενός θεατρικού έργου, θα απαντούσε σίγουρα ΟΧΙ. Θα σκεφτόταν τα έξοδα οργανώσεως καθώς και παραστάσεως". Το Θεσσαλικό Θέατρο δεν δίστασε, η παράσταση οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία και, μάλιστα, οι κάτοικοι έφεραν και καθίσματα από τα σπίτια τους χωρίς αντιρρήσεις: "Εν τούτοις όμως το Θ.Θ. δεν δίστασε σε τίποτα και έγκρινε μια τέτοια παράσταση με μεγάλη επιτυχία. Το κοινό της Μελιβοίας έτρεξε να χειροκροτήσει το Θ.Θ. Επίσης πρέπει να σημειωθή ότι οι κάτοικοι έφερναν και τα καθίσματα από τα σπίτια τους χωρίς δυσκολίες και αντιρήσεις".

Ο Θίασος με μερικά από τα απαραίτητα για την παράσταση ανεβαίνει τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Και μια φωτογραφία από την παράσταση... 
    Παραθέτουμε μια ολόκληρη σελίδα από το βιβλίο που προαναφέραμε. Δεσπόζει ο τίτλος "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΜΕΛΙΒΟΙΑ". Στις δύο από τις τρεις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει το θίασο να ανεβαίνει τον κεντρικό δρόμο (στο ύψος του καφενείου του Γκουβάνη, στην πλατεία) μεταφέροντας και πράγματα απαραίτητα για την παράσταση. Στην τρίτη φωτογραφία το κοινό παρακολουθεί την παράσταση στο προαύλιο του Σχολείου και δίπλα το κείμενο της Άννας Βαγενά.
Στο μέσον της σελίδας η καταγραφή για τη Μελίβοια. Κάτοικοι περίπου 3.500, πολύ άσχημος δρόμος, πρώτη παράσταση επαγγελματικού θιάσου.
    Βέβαια, το Θεσσαλικό ξανάρθε στη Μελίβοια. Έδωσε και παραστάσεις στην Αγιά, στο Στόμιο και στον Αγιόκαμπο, με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη "συμμετοχή" του κοινού.
Από προαναγγελία παράστασης στην Αγιά.
    Και επειδή (απομονώνοντας το στίχο από το γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος "ΤΡΥΠΕΣ"), "...όλα τελικά ξαναγυρνάν σε μας...", η Βαγενά ξανακάνει θέατρο με το Θεσσαλικό! Καλή επιτυχία!!!

Δυο λόγια για το Θεσσαλικό Θέατρο:

    Για την ιστορία το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Άννας Βαγενά. Το καταστατικό του υπογράφουν προσωπικότητες του βεληνεκούς του Μάνου Χατζιδάκι, του Νίκου Γκάτσου, του Αγγελόπουλου, του Νεγρεπόντη, του Μποστ και δεκάδων άλλων.
Απόσπασμα από το καταστατικό του Θ.Θ.
    Το υποστήριξαν με έκδηλο ενδιαφέρον και με κάθε τρόπο, όπως συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, πρόσωπα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι...
Αφίσα συναυλίας υποστήριξης του Θ.Θ., από το Μίκη Θεοδωράκη
    Εργάστηκαν και συνεργάστηκαν μουσικοί, συνθέτες, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όπως ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Κώστας Τσιάνος, ο Κηλαηδόνης, ο Λαζόπουλος, η Γερασιμίδου κ.α. Ανέβασε έργα με ποικίλη θεματολογία, όπως "Η αυλή των θαυμάτων", "Ο φον Δημητράκης", "Η τενεκεδούπολη" κ.α.
Μερικά από τα έργα που ανέβασε το Θ.Θ.
Η Άννα Βαγενά με το σύζυγό της Λουκιανό Κηλαηδόνη.
    Έδωσε πληθώρα παραστάσεων σε πολλές πόλεις και χωριά, πολλές φορές προσκεκλημένο από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που τον καιρό αυτό εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα σε κωμοπόλεις και χωριά...
Η πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς...


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:




Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τη συγγραφέα του έργου "Το Θεσσαλικό μου Θέατρο", που ευγενέστατα και με μεγάλη προθυμία μας έδωσε την άδεια για την αναδημοσίευση του υλικού από το παραπάνω βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: